Svjetsko udruženje za potpomognutu komunikaciju (ISAAC) organiziralo je u srpnju 2018. godine u Australiji Međunarodnu konferenciju za potpomognutu komunikaciju. Tema ovogodišnje konferencije glasila je AACcess All Areas čime je naglašena potreba za jednakim pristupom svim područjima života osoba koje koriste potpomognutu komunikaciju. Tisuću i dvjesto stručnjaka, istraživača i osoba koje koriste potpomognutu komunikaciju predstavilo je najnovija istraživanja, iskustva i dostignuća u područjima vezanim uz nove tehnologije za potpomognutu komunikaciju, jezik i pismenost osoba koje koriste potpomognutu komunikaciju, njihovo obrazovanje, zapošljavanje i kulturu te unaprjeđenje potpomognute komunikacije u zemljama razvoju.

Među brojnim izlagačima, dvije predstavnice iz Hrvatske, Klara Popčević i Monika Rosandić, prikazale su trenutačno stanje, izazove i inicijative kojima se potiče razvoj usluga potpomognute komunikacije u Hrvatskoj uz poseban naglasak na najistaknutiju među njima, UNICEF-ov program Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije.

Tijekom konferencije održan je i Festival kratkog filma koji pridonosi prepoznatljivosti važnosti i vrijednosti potpomognute komunikacije. Nominirane filmove te film koji je pobijedio možete pogledati ovdje.

Također, moguće je pristupiti bogatim, raznolikim i korisnim materijalima s konferencije preko ove poveznice.

Sljedeća ISAAC konferencija održat će se u Mexicu 2020. godine na koju su srdačno pozvani svi zainteresirani stručnjaci iz ovog područja

 

 

 

 

ISAAC konferencija 2018